Presentaties

training-presenterenPresentaties geven is voor veel mensen hun ergste nachtmerrie. Voor een groep mensen staan en een verhaal vertellen klinkt makkelijker dan het is. Mensen weten zich vaak geen houding te geven of zijn bang om te struikelen over hun woorden. Maar daar kun je gelukkig iets aan doen!

Houding

Als je bang bent voor je houding terwijl je een presentatie geeft zijn er genoeg voorwerpen die je kunt gebruiken om dat te voorkomen. Met een pen in je handen kun je je al zelfverzekerder voelen. Ook een aanwijsstok om bepaalde zaken aan te wijzen op een projectiescherm kan een grote hulp zijn voor mensen die niet weten waar ze hun handen moeten laten.

Wat ook van belang is voor een goede zelfverzekerde houding is de presentatie zelf. Er moet niet zoveel informatie op het scherm staan dat alle aandacht daarnaar uitgaat. Zorg dus dat je nog genoeg aanvullende informatie hebt. Dit zorgt er ook direct voor dat je zelf niet teveel naar het scherm gaat kijken. Je kunt er ook voor kiezen om zonder Powerpoint presentatie te werken en wat je verteld samen te vatten op een flipover of bijvoorbeeld een ouderwets schoolbord als dat voorhanden is. Zo krijgen de mensen een goed overzicht van de kern van je verhaal en kun jij af en toe zonder dat dit raar is naar je aantekeningen kijken.

Voorbereiding

Een groot gedeelte van de zenuwen kan worden voorkomen door je goed voor te bereiden op de presentatie. Je kunt alles wat je wilt zeggen uittypen en uitprinten en dit uit je hoofd leren. Mocht je je tekst totaal kwijt zijn pak je deze tekst erbij en kun je waarschijnlijk zo weer verder. Oefen ook altijd minimaal eenmaal voor ouders of een vriend of vriendin. Zij kunnen je vaak helpen met verbeteringen waar je zelf niet aan dacht. Ook spreek je met meer vertrouwen als je een verhaal al een keer hebt verteld.

PS. Doe van tevoren een paar simpele ademhalingsoefeningen om jezelf tot rust te brengen. 

 

Tags: , , ,

 

About the author

More posts by