De term Algemeen Beschaafd Nederlands is een bekende term, maar wat is de geschiedenis van de taal die (de meeste) Nederlanders in meer of mindere mate spreken? En hebben andere talen en landen daar invloed op gehad? Dat lees je in het kort op deze pagina. Voor uitgebreide uitleg kun je de links volgen.

Dr. Nicoline van der Sijs heeft in 2004 een boek geschreven over Standaard Nederlands, genaamd ‘Taal als mensenwerk, de geschiedenis van het ontstaan van het ABN’. Hierin stelt ze onder andere mythes aan de kaak over onze taal.

Middeleeuwen

Tegen het einde van de Middeleeuwen, rond 1500 was er grote behoefte aan een standaard taal die begrijpelijk was voor een groot gebied. Dit was vooral belangrijk vanwege geschriften en de eerste echte multinational van de wereld, de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). De taal is uiteindelijk mede dankzij de inzet van de intellectuele elite ontstaan in Holland.

Vlaamse invloed

Volgens Dr. van der Sijs namen de Vlamingen in de 19e eeuw het ABN over, omdat dit veel werk scheelde. In de nieuwe staat België was namelijk dringend behoefte aan een standaard taal en de Nederlandse staat had er al één. Omdat de twee vroeger echter vijanden waren, was het niet eenvoudig om dit aan de man te brengen. Dus verzonnen Vlaamse geleerden dat het ABN voor een groot deel door Vlamingen was vormgegeven.

Toekomst

Hoe zit het met de toekomst van onze taal? Loopt die gevaar door de invloed van de Engelse taal? Dr. van der Sijs denkt van niet. Want hoewel er op universiteiten veel Engels wordt lesgegeven en gesproken, zal dit geen bedreiging zijn voor het ABN. Eeuwen geleden was Latijn de belangrijkste taal op universiteiten en we spreken nu immers ook geen Latijn. Volgens de auteur kan onze taal wel tegen een stootje.